Onderwijs

Activeren en kalmeren
Contact

Blije kinderen die lekker in hun vel zitten dat willen we toch allemaal!?

 

Ik heb 10 jaar in het Kunst & Cultuur onderwijs gewerkt. Eerst als Beroepskunstenaar in de Klas en later bij Rijksmuseum Twenthe waar ik begon als Combinatiefunctionaris Kunst, Cultuur en Onderwijs voor de Brede School Hogeland en later als educatief medewerker. Als Combinatiefunctionaris (ook wel Cultuurcoach genoemd) heb ik samen met de scholen en het museum in 3 jaar tijd lesprogramma’s ontwikkeld vanuit de collectie van het museum die aansloten bij het dagelijks lesprogramma. Daarbinnen heb ik vele leerkrachtenteams getraind en begeleid op het gebied van Kunst& Cultuur educatie.

In mijn werk merkte ik hoe moeilijk leerkrachten en kinderen het hebben om zich staande te houden in deze drukke, veeleisende maatschappij. Een tijd waarin de school steeds meer taken op zich neemt en meer moet verantwoorden. Waar zaakvakken en cijfers steeds belangrijker worden. Ik dacht jaren lang het onderwijs wel te kunnen veranderen met meer aandacht voor Kunst & Cultuur totdat ik tot een nieuw inzicht kwam en dacht: Als je het schoolsysteem moet veranderen, dan moet je ook de maatschappij veranderen! Is het niet veel handiger om kinderen al op jonge leeftijd handvatten te bieden zodat ze kunnen omgaan met al die hectiek in plaats van er tegen te vechten? Vrij snel na dit inzicht ben ik de Kinderyogaopleiding bij Helen Purperhart in Almere gaan volgen. Naast dat ik er veel plezier heb gehad, heb ik veel geleerd over wat je op dit gebied allemaal zou kunnen betekenen voor een kind. Ik voel me bevoorrecht kinderen op deze mooie en positieve manier te mogen ondersteunen en voel, tijdens elke yogales die ik geef, dat dit mijn pad is.

Om mijn oude en mijn nieuwe beroep bij elkaar te brengen heb ik afgelopen zomer een opleiding gevolgd tot Creatieve Kindercoach. Zodat ik samen met de kinderen op een speelse wijze de diepte in kan en nog beter weet waar mijn kracht ligt en hoe ik een ander kan helpen.

Mijn ideale school

Ik heb vaak mogen fantaseren over de ideale school. Eerst binnen mijn opleiding tot Beroepskunstenaar in de Klas, later bij Rijksmuseum Twenthe en binnen mijn opleiding tot kinderyogajuf. Het beeld verandert nog wel eens maar op dit moment heb ik het beeld behoorlijk scherp.

Mijn droomschool is een veilige plek voor ieder kind en iedere leerkracht. Een plek waar nieuwsgierigheid wordt gewekt. Waar gekeken wordt waar ieders talenten liggen, zowel bij kind als leraar. Waar we samen leren, van onszelf en elkaar, uit nieuwsgierigheid. Waar plezier voorop staat. Want alleen dan kun je leren! Waar een kind leert wie hij is en wie hij wil zijn. Leert voelen. Je eigen grenzen kunnen aangeven. Verantwoordelijk is voor zijn gedrag. Respect voor elkaar en elkaars grenzen. Waar gepraat wordt over gevoelens en waar je gevoelens mag uiten. Waar overlap is in de vakken (want zo is het in het echte leven ook) Waar yoga, mindfulness, eigen kracht en mediteren niet als een naschoolse activiteit wordt gezien maar een manier van leven.

Liever kijken dan lezen?  bekijk dan dit 2 minuut durende filmpje

Wat ik voor het onderwijs kan betekenen:

 

  1. Een yogales na schooltijd voor de kids die dat leuk vinden
  2. Een yogales ipv een gymles als kennismaking
  3. Een yogales tijdens een projectperiode over bezinning, India, bewustwording, noem maar op!
  4. Het trainen van leerkrachten zodat ze handvatten krijgen om de klas wanneer dat nodig is te activeren of te kalmeren
  5. Een yogales voor kinderen die wat extra begeleiding kunnen gebruiken. Dan neem ik deze kinderen uit verschillende groepen mee naar een gym/speellokaal en ga daar met ze aan de slag. Dat de leeftijd uiteen ligt is geen probleem!
  6. Een bepaalde periode yoga met een groep waarvan de groepsdynamiek uit balans is
  7. Vaste yogalessen aan een bepaalde groep, bouw of alle klassen
  8. Misschien heb je zelf nog een idee!

Om leerkrachten en andere zorgprofessionals kennis te laten maken met kinderyoga en zelf te ondervinden wat het voor hun kan betekenen heb ik een workshop ontwikkeld “Kinderyoga voor volwassenen” Wil je daar meer over weten klik dan op onderstaande button!